Vaj vagy margarin?

vaj.jpg

Ha a vajról és a margarinról van szó, számos kérdés merülhet fel bennünk: melyik a jobb, melyik az egészségesebb, melyiket mire használjuk és egyáltalán mi a fő különbség a kettő között? 

A vaj és margarin kérdéskörét sokszor szokták egyfajta harcként felvázolni, mintha ellenséges oldalon állnának. Mégsem lehet a két terméket teljes mértékben szembeállítani egymással, hiszen olyan alapvető különbségek vannak köztük, mint például az alapanyaguk, emiatt pedig más tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Vaj vagy margarin: amit a vajról tudni illik


Ennek a jellegzetes ízű zsírkádénak a legfőbb összetevője valamilyen emlősállat által adott tej, általában tehén, de juh vagy kecsketej is alkalmas. Tejszínből vagy tejfölből készítik, mégpedig úgy, hogy a folyamat során szétválasztják a tejzsírt az írótól. Ezt a folyamatot nevezzük köpülésnek. Az emberi fogyasztásra alkalmas vaj szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, viszonylag puha, fehér színű, krémes állagú anyag. Magas zsírtartalma miatt sok energiát biztosítanak a szervezet számára. A vaj otthoni elkészítésével sokan próbálkoznak. Viszonylag idő igényes folyamattól van szó, ám nincs szükség sok hozzávalóra az előállításához.

 

Vaj vagy margarin: minden hasznos információ a margarinról


A margarin a vajhoz hasonlóan szintén étkezések, illetve ételkészítések során használt zsiradék. Egy összetett anyagról van szó, amit alapvetően növényi eredetű zsírokból állítanak elő és szigorú előírások vonatkoznak a gyártásának körülményeire. A készítés során vizet, tejet és különféle adalékanyagokat kevernek össze, hűtik le és formázzák megfelelő alakúra.

Létezik olyan verzió, ahol tesznek még bele állati eredetű zsiradékot is, ezt melange-nak hívják. 

Ezt a szobahőmérsékleten szilárd állagú zsiradékot jellegzetes fénye miatt, a gyöngy szó nyomán nevezik margarinnak.

Felhasználását tekintve több típusa létezik, az iparit leginkább gyorséttermekben, illetve különböző édességek, kekszek, ostyák gyártása során használják. Az étkezési margarin az, amelyet a boltok polcain árulnak és a mindennapi étkezéseink részét képezik. Az utolsó típus az otthon előállított, házi készítésű verzió.

 

Vaj vagy margarin harmadik szereplője: a tisztított vaj


Amennyire népszerű szereplője a mindennapi étkezéseinek a vaj vagy a margarin, olyannyira fedi homály a ghí-t vagy másnéven a tisztított vajat. Ez egy tradicionális indiai készítmény, amely egy egyszerű oknál fogva jött létre: az ottani klíma nem tette lehetővé, hogy a vajat sokáig tárolni tudják, ám ez a vízibivaly vagy tehén tejéből készült zsiradék jóval lassabban romlik meg. A hagyományos vaj csak bizonyos százalékban tartalmaz zsírt, a maradék része egyéb anyagokból áll össze, amely a víz és a tej vízben oldódó részei. A tiszta vaj készítése során ezek a plusz hozzávalók távoznak, innen is eredet a „tisztított” elnevezés.

Ezt úgy tudjuk mi magunk is előállítani, hogy fogunk egy gyorsforralót (egy alacsony falú edényt) és elkezdjük szép lassan melegíteni a vajat. Előbb fel fog habosodni (ugyanis a fehérjeszármazékok kicsapódnak a hő hatására) - ezt szedjük le, akárcsak a húslevesnél, majd apró szemcsék fognak leülepedni az edény aljára. Erre sincs szükségünk.
Az így kapott tisztított vajat öntsük be egy edénybe úgy, hogy sem a habja, sem a maradvány ne kerüljön bele.
Az olvasztott vaj alját egy másik edénybe szűrjük le, szűrő és gézlap vagy lenvászon segítségével, hogy a kisült tejcukormaradványok ne kerüljenek be. Ezt azért szoktam másik edénybe csinálni ,mert egy kicsit másabb lesz akaratlanul is.

Nem kell feltétlenül barnított vajat készíteni, lehet világosabb színűre is csinálni.

Mire jó a ghí? 
Például tökéletes palacsintatésztához, vagy más (cukrászati/éttermi) tészták készítéséhez!

Mivel bizonyos részei különböznek a sima vajtól, ezért ezt a fajtát a tejcukorra és tejfehérjére érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Természetesen magas zsírtartalmú, viszont A, D, E és K-vitaminokban gazdag és tisztaságának köszönhetően nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, ellenben segíti az emésztést. Használhatjuk sütés, főzés során és a hétköznapi étkezésekkor is megállja a helyét.

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr4017768310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása