Tejmentes- lime-os zebratorta

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.

- Mindig igyekszünk új tejmentes finomságok receptjeivel előrukkolni, hiszen a tejmentesen, és úgy általában valamilyen allergéntől vagy cukortól mentesen táplálkozni nem egyszerű feladat. Reméljük, mindenki nagy örömmel és büszkeséggel teszi majd a limekrémes zebratorta szeleteket a tányérokra és az asztalokra, és zsebeli be elfogyasztásuk után a megérdemelt elismerő szavakat. Az állatvédők figyelmét pedig felhívnám, ehhez a zebratortához egyetlen fekete-fehér csíkos afrikai lovacskának sem kell az életét adnia - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.lime_kre_mes_zebratorta_totubo_l.JPG

Hozzávalók:

az alaphoz:

6 dkg a diétánkba illeszthető keksz vagy piskóta morzsa
3 dkg kókuszolaj
 

a lime krémhez:

3 tojás
1 dl lime lé
1 bio lime reszelt héja
7,5 dkg kókuszolaj
5 dkg eritrit (esetleg, ha belefér a diétába, akkor méz)
5 gramm zselatinpor 

a ToTu-s réteghez:

30 dkg ToTu rögös
5 dkg eritrit
1 lime leve és reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart magjai
7 gramm zselatinpor
1,5 dl forró víz

Az alap hozzávalóit összekeverjük. 18 cm-s, sütőpapírral vagy wax fóliával bélelt tortakarika aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük.

A lime krémhez az összes hozzávalót tálba téve, gőz fölött addig kevergetjük, amíg puding sűrűségűvé nem válik. Ez néhány perces folyamat, talán kicsit unalmas is, de a keverést nem szabad abbahagyni, mert a tojás kicsapódhat, és a krém élvezhetetlenné válik. A gőzről levéve kihűtjük, majd fél-egy órára hűtőszekrénybe tesszük.

A ToTu-s réteghez a forró vízben feloldjuk a zselatint, majd a többi hozzávalóval együtt egynemű krémmé turmixoljuk.

A torta összeállításánál fontos, hogy a két krém még folyós és nagyjából egyforma sűrűségű legyen. A tortakarika közepére egy merőkanálnyi fehér krémet teszünk. Ennek a közepébe egy merőkanálnyi sárgát, majd ennek a közepébe újabb merőkanálnyi fehéret. Ezt a folyamatot addig ismételgetjük, amíg mindkét krém el nem fogy. A két krém szép egyenletesen elterül majd a formában. Teljes dermedésig hűtőszekrénybe tesszük.

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr9118154204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása