A legnépszerűbb gombafajták a hazai erdőkből

Egy összefoglaló a hazai erdőkben legsűrűbben előforduló gombatípusokról, amelyek kiváló részét képezhetik a vasárnapi ebédnek.

cikk-erdei-gomba.jpg

Sokak számára népszerű elfoglaltság főként ősszel a gombagyűjtés a hazai erdőkben, mivel nem csak testmozgásnak tökéletes, vagy a friss levegőn vagyunk távol a városi zajtól, de még egy-egy gombaragu tökéletes alapja lehet az összegyűjtött mennyiség, vagy akár passzol bizonyos húsok mellé is. A legfontosabb csupán, hogy csak és kizárólag olyan gombát szedjünk fel, amelyről teljesen meg vagyunk győződve, hogy nincsenek mérgező spórái, és ismerjük. Aki annyira nem ért a gombákhoz, érdemes főzés előtt elvinni egy gombaszakértőhöz, hogy átvizsgálja, hiszen egy mérgező spórákat szóró gomba a többi társát is megmérgezheti láthatatlanul. Rendkívül veszélyes tud lenni akár már az érintése, főleg ha emberi szervezetbe kerül.

 

Sárga rókagomba


A leggyakrabban előforduló gombafajta talán a sárga rókagomba. Fűszeres illata és íze miatt kifejezetten jó alapanyaga lehet egy gombás fogásnak, hiszen jól illik társítva különböző vad- és tanyasi húsok mellé egyaránt. Főleg tölgy- és bükkerdőkben lelhető fel, és könnyen felismerhető beggöngyölt szélű kalapjáról és jellegzetes sárgás színéről. Méretre inkább kisebb, mindössze 3-6 centiméter, kalapja pedig maximum 8 centiméteres átmérőjű. 

pexels-fabian-wiktor-3466359.jpg

 

Piruló őzlábgomba


Rendkívül sokszínű az őzlábgomba, hiszen kalapja nem mindig ugyanolyan formájú. Néha csúcsosabb, máskor kerekebb, amely azért van, mert mikor fiatalabb még domború, és később laposodik el, de jellegzetes formájáról mindenképpen könnyen beazonosítható. Kifejezetten sűrűn találkozhatunk vele akár fenyőerdőkben az esősebb őszi időjárás közben novemberben. 2-7 centiméterre is megnő kalapja, tönkje 2-4 centiméter magas. Színe sötétbarna és fehér főleg.

ozlabgomba.jpg

 

Nyári vargánya


A nyári vargánya az egyik legnépszerűbb építőeleme a magyar gasztronómiának, ha valamilyen gombás ragura gondolunk. Az egyik legvastagabb és legtermetesebb gombafajta, ezért könnyen felismerhető 20-25 centiméteres tönkjéről és világosbarnás színéről. Főleg gyertyán-, bükk- vagy tölgyőerdőkben található meg, az őszi esőben terjed el a legjobban október és november táján.

varganya.jpg

 

Szarvasgomba


Igazi gasztronómiai különlegességnek számít a szarvasgomba, ritkán fordul elő, ezért ára csillagászati magasságokban húzódik. Gumó alakú képződmények, színük lehet egészen világos és sötétbarna is. Belsejük fogyasztható, amely velőszerűen helyezkedik el a burkában. Zamatát kifejezetten fűszeresként jellemzik, nem véletlenül ritka, és kerül ennyibe. 

szarvasgomba.jpg

 

+ A legmérgezőbb gombafajta Magyarországon: 
gyilkos galóca, légyölő galóca


Szerencsére Magyarország egyik legmérgezőbb gombája, a légyölő galóca igazán könnyen felismerhető nagy piros kalapjáról, amelyen fehér pöttyökként helyezkednek el foltok. Nagyon vigyázni kell vele, hiszen a környezetében kifejlődött ehető gombákat is érinthették eltávozó spórái, így azokat is veszélyes összegyűjteni. A gyilkos galóca kevésbé felismerhető, hiszen fehér alakja már kevésbé szembetűnő.

pexels-egor-kamelev-757292.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr4417768300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása