Táplálkozás fontossága

3610.jpg

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. Nem véletlenül született ez a bölcs gondolat, hiszen azok a tápanyagok, amiket magunkhoz veszünk, komoly hatással vannak a szervezetünk egész működésére.

A táplálkozás, vagyis az, hogy megfelelő anyagokhoz juttattatjuk a szervezetünket, minden embernek alapszükséglete: meghatároz minket kívülről és belülről is. A Maslow-piramis, mely az emberi szükségleteket rangsorolja fontosságuk szerint, legalulra, vagyis nélkülözhetetlen helyre teszi a fiziológiai szükségleteket, többek között az evést is.
A bevitt táplálék által tudunk növekedni és fejlődni, erősödni és izmosodni, ezek egyfajta üzemanyagként hajtanak bennünket. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen ételeket veszünk magunkhoz, és hogy azok miképpen hasznosulnak a szervezetünkben.

A táplálkozás alapjai

Az emberek egyéni szükségletei több szempontból is eltérnek egymástól. Befolyásolja például a nem, a kor vagy akár az életmód is. Ám az egységesen megállapítható, hogy bizonyos anyagok minden szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Ha ezek közül valamelyik hiányzik, alultápláltság léphet fel, ami bizonyos idő után különböző testi tünetekkel is együtt jár. Ahhoz tehát, hogy tudjuk, igazából milyen tápanyagokra van szükségünk, fontos tisztában lennünk az alapfogalmakkal.

A táplálkozás elengedhetetlen kellékei: a tápanyagok

  • Szénhidrátok: másnéven szacharidok, a test alapvető energiaforrásait biztosítják, így jelenlétük nagyon fontos. Egyszerű (cukor) és összetett (keményítők, összetett szénhidrátok) formában is léteznek.
  • Rost: a rostok valójában növényi alapú szénhidrátok. Az ételek azon részét nevezik így, melyet a szervezet nem képes lebontani, ám jelenléte segíti az emésztőrendszer működését. Két nagy csoportja létezik: a vízben oldódó és oldhatatlan rostok.
  • Fehérje: szintén az ember egyik alapvető tápanyaga, mely a testben található összes sejtben jelen van. Fő funkciója a szövetkialakításban rejlik, segíti azok kialakulását, növekedését, regenerálódását.
  • Zsírok: alapvető energiaforrást biztosítanak a szervezet számára, segítik bizonyos vitaminok felszívódását, a plusz kalóriákat elraktározzák későbbre, hozzájárulnak a köröm és a haj egészségéhez, éppen ezért megfelelő bevitelük kiemelten fontos.
  • Vitaminok: fontos szerepet játszanak a szövetfejlődésben és a test anyagcsere folyamataiban, hozzájárulnak az általános testi jóléthez. A szervezet nem tudja tárolni a vitaminokat, ezért kell őket újra és újra pótolni. Két fajtájuk létezik: a vízben (B és C vitaminok), és a zsírban (A, D, E és K vitamin) oldódók.
  • Ásványi anyagok: szerepük kulcsfontosságú a haj a bőr, vérsejtek épülése során és hozzájárulnak az idegsejtek megfelelő működéséhez is. Nagyobb mennyiségben szükséges ásványi anyagok közé tartozik a: nátrium, magnézium, kálium, kalcium, foszfor, kén, klór. Míg a kisebb mennyiségben fontos nyomelemek csoportjába sorolható a: réz, fluor, jód, szelén, van, cink.

Az egészséges táplálkozás

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend az összes fent felsorolt tápanyagot különböző arányban tartalmazza, ezáltal ellátva és segítve az egész test fejlődését és működését.
Fontos megjegyezni, hogy a fentiek mellett nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék, víz bevitele is, mely a test 60%-át teszi ki, vagyis az egész szervezet működését meghatározza. Érdemes tehát olyan ételeket és italokat választani az étkezések során, melyekben alapjában véve megtalálhatók ezek az anyagok. Abban az esetben pedig, ha valamilyen diétát követünk, mindenképp figyeljünk oda a legalapvetőbb tápanyagok pótlására.

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr5316733406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása