Miért kapunk vizet a kávé mellé?

pexels-raduz-58721.jpg

A kávé kedvelőknek nem lesz újdonság, ha rámutatunk arra, hogy a legtöbb helyen szokás a megrendelt kávé mellé – fajtától függetlenül – egy pohár vizet adni.

De miért alakult ez szokássá a vendéglátóipari egységekben, amikor valaki beül valahova egy kávét elfogyasztani? Kedves gesztus csak, vagy van egyéb oka, akár egészségügyi? Most az alábbiakban tiszta vizet öntünk a pohárba!

 

Egy pohár víz a kávé mellé! – Történelme 

 
Sokszor tapasztalhatjuk meg az adott kávézó vagy más vendéglátóipari egységek figyelmességét azáltal, hogy a kikért kávé mellé hoznak egy apró teasüteményt vagy egy szem bonbont. Ez a gesztus valóban az adott hely kedvességéhez köthető, de a pohár víz a kávé mellé már nem csupán ezt mutatja! Számos teória juthatott már ezzel kapcsolatban hozzánk, és ebből több igaz is! 

Először is történelmileg, a kávéfogyasztás kezdete régre nyúlik vissza, egészen az 1400-as évekhez, amikor már élvezeti cikként is számon tartották. Vízzel csak később kezdték el szervírozni az ausztriai kávéházakban, mivel akkor még nem volt annyi lehetőség a kávékedvelőknek. Az akkori kávé ízvilága hagyott némi kívánnivalót maga után, erősen kesernyés utóízét szerették volna elnyomni, így a szakértők rendkívül egyszerű megoldással szolgáltak – igyunk utána egy pohár vizet, és elmúlik a kellemetlen íz!

Persze akkoriban nem volt lehetőség gyakran a minőségi vízre sem, melyből készítették a kávét, így azért is szolgáltak fel hozzá egy pohár vizet, hogy a vendégek ellenőrizhessék a minőségét fogyasztás előtt, mert miután elkészült, már feketére színeződött. 

 

Egy pohár víz a kávé mellé! – Egészségügyi hatásai

 
Természetesen a kávéról köztudott, hogy vízhajtó hatása van ugyanúgy, mint a legtöbb teának, ami szintén tartalmaz koffeint. Ha savasabb kávét fogyasztunk, még jobban kiéleződik a testre gyakorolt szárító hatása – főleg szánk padlásán. Érdemes tehát még több folyadékot meginni, különösen az aktív kávéfogyasztóknak, mivel pótolni kell a hiányát, amelyet egy-egy csésze tud okozni. 

A pigmenteket tartalmazó kávétól könnyen elszíneződnek fogaink sűrű fogyasztása után, de ha megiszunk közvetlenül utána egy pohár vizet, esztétikailag megőrizhetjük fehérségüket. Ezenkívül maga a kávé emeli vérnyomásunkat, ezért a vízivás közvetlen fogyasztása csillapítja a szapora szívverésünket is, és csökkenti a vérnyomást, mivel felhigítja a kávét. 

 

Mikor fogyasszuk el a vizet?

 
A kávé után elfogyasztott víz pozitív hatásai már említésre kerültek. Ilyen volt például a szájhigiénia, hogy enyhítsen a kellemetlen szagon, amelyet tud maga után hagyni a kávé, vagy a hidratáltság, végül pedig a fogak elszíneződésének a megakadályozása

A vízfogyasztás a kávé előtt már nem ilyen logikus. Emögött kávészakértők által kreált elmélet áll még pedig, ha kávé ivás előtt iszunk egy pohár vizet is, lemossuk az ízlelőbimbóinkat, így az aromák jobban érezhetőek.

Konklúzióként sok szakértő javasol előtte és utána is egy deciliter vizet, hogy biztos megőrizzük fogaink fehérségét, mellette pedig igazán át tudjuk élni a kávé által nyújtott ízvilágot.


A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr5817477568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása