Spanyol gasztronómia

Viva Espana gastronomia

Tapas, Paella, Churros. A mediterrán konyha spanyol kincsei. Friss, zamatos alapanyagok; változatos, sokszínű ételek; finom borok, csak egyet jelenthet: spanyol gasztronómia

paella.jpg

Spanyolország, azaz a Spanyol Királyság Európa délnyugati részén található. Az egyik legnépszerűbb nyári úti cél mind a tengeren innen és a tengeren túl. Spanyolország csodálatos tengerpartjaival, természeti kincseivel és gyönyörű szép városaival büszkélkedhet, mindemellett az ízletes mediterrán falatoknak és a kiváló séfeknek köszönhetően a spanyol gasztronómia világszerte nagy népszerűségnek örvend. Változatos, sokszínű, egészséges falatok a hagyományos konyha keveredése a kreatív modern újításokkal. A spanyol konyha legismertebb alapanyaga az olívaolaj – Spanyolország folyékony aranya -, az ibériai és a serrano-i sonka, a friss hal és a tenger gyümölcsei minden mennyiségben és az elengedhetetlen kísérő, a spanyol bor. A spanyol gasztronómiában mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb fogást, hiszen mind a húsételek, mind a friss zöldségekben gazdag vegetáriánus és vegán ételek is egyaránt megtalálhatóak. 

A spanyol gasztronómiát alapanyagai különbözteti meg a többi mediterrán országétól. Fontos megjegyezni, hogy Spanyolországon belül az eltérő régióknak különböző gasztronómiai sajátosságai vannak, összesen 15 spanyol gasztronómiai régiót számlálhatunk meg.  

Most pedig következzen öt spanyol gasztronómiai csoda, amik közül, ha Spanyolországban járunk, legalább egyet ki kell próbálnunk!

Tapas – kultúra, azaz Tapas minden mennyiségben

 

pexels-ingrid-klasemavan-dongen-10506707.jpg

A Tapas, egy spanyol előétel. Apró falatkák, melyek lehetnek hidegek vagy melegek. Egy szuper választás, hiszen lehetőséget biztosít a feltéteken keresztül, hogy kisebb adagokban végigkóstoljuk a legfinomabb ízeket. Mondhatni egyszerű, de nagyszerű! Ma már nagyon sokféle kenyér közül választhatunk alapot a feltéteket illetően pedig a legelterjedtebbek közé a sajt, a két híres spanyol sonka, olívabogyó vagy az abból készült krém tartozik. Elmaradhatatlan kelléke a friss zöldség, a zöldségpüré és a fokhagyma.

Tortilla de España, azaz a spanyol omlett

A spanyol omlett a paella után talán a második legnépszerűbb spanyol étel. Egy könnyed reggeli étel, melynek elkészítése hihetetlenül egyszerű. Napjainkban már számtalan variáció létezik, azonban az eredeti spanyol omlett elkészítéséhez, mindössze négy alapanyagra van szükségünk. Burgonyára, hagymára, tojásra és az elmaradhatatlan olívaolajra. 

Paella

A Paella, a spanyol gasztronómia éllovas, a spanyol gasztronómia nagykövete. Egy zöldséges rizsétel, amely Valenciából származik. Az eredeti Paella-t nyúlhúsból készítették, azonban mára már a gasztronómia globalizációjának köszönhetően tucatnyi változatban megtalálható. Napjainkban a legnépszerűbb a csirkés és a tenger gyümölcsei paella. Sárga színét, a sáfránynak köszönheti, a tradicionális fogó nélküli serpenyőben készítik el. 

Churros

 

pexels-pixabay-372851.jpg

Az egyik legklasszikusabb spanyol édesség a churros. Forró olajban, csiga formában sütik ki, majd ezt követően darabokra tördelik, és porcukorral szórják meg. Krémes, forró csokoládéval tálalják. Kiváló választás egy kávé vagy egy téli hideg napon egy forró csokoládé mellé. 

Spanyol borok

Finom étel mellé, elhagyhatatlan egy pohár finom bor. Spanyolország 11 nagyobb borvidékkel rendelkezik. Legismertebb bora a Rioja, - melynek története egyes források szerint már a Kr. e. 11. századra nyúlik vissza - és a Sherry, azaz a spanyol desszertbor. Mindemellett saját pezsgővel is rendelkeznek, melyet Cava-nak neveznek. A Cava egy három féle szőlőfajtából készült italkülönlegesség. 

Végül, de nem utolsó sorban a spanyol gasztronómia méltán híres eleme a Sangria. A Sangria egy mindössze 7%-os, alacsony alkohol tartalmú ital, borpuncs. Különböző vörösborok keverékét, citrom-és narancsaromával és cukorral egészítik ki, így készül el az „Érvágás”. (A Sangría jelentése spanyolul érvágás.) 

További népszerű elemei a spanyol gasztronómiának a galíciai polip; egy serrano sonkával vagy rántott tintahallal töltött reggeli szendvics; a pisto, azaz a spanyol lecsó; a gazpacho, amely egy paradicsom alapú hideg zöldségleves és az elmaradhatatlan sült disznófül. Utóbbit sült krumplival, olivaolaj és a jellegzetes zöldpaprikával tálalják, tengeri sóval gazdagon megszórva.

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr6717267446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása