Hagyományos húsvéti ételek

husvet.jpg

A nagyobb vallási ünnepekkor hagyomány, hogy az emberek összegyűlnek és közösen fogyasztanak el egy nagyobb lakomát. Többnapos események esetén, mint a karácsony vagy a húsvét sokaknak megvannak a kedvenc fogásai. Ezidőtájt a terített asztalra gyakran kerül tojás, kötözött sonka és természetesen az elmaradhatatlan kalács is.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amihez számtalan szokás és hagyomány kapcsolódik, például különböző vallási szertartások, locsolkodás, tojásfestés vagy éppen a kisebbek kedvence, a csokinyuszi keresés. Ahogy a karácsony esetében is megvannak ahhoz tartozó fogások, nincs es másképp a húsvéttal sem. Lássuk, hogy melyek azok az ételek, amelyek egyszerűen nem hiányozhatnak egy húsvéti reggeliről vagy ebédről.

Tojás

A tojás több szempontból is kiemelkedően kapcsolódik a húsvéti ünnepkörhöz. Nem véletlenül, hiszen ez a tökéletes forma egyfelől az életnek, az újjászületésének, és a termékenységnek az egyik legősibb szimbóluma.

Hagyomány ilyenkor mindenféle színnel és mintával bevonni a tojáshéjakat. Sokan állítanak tojásfát is, amikor különböző ágakat (például barkát vagy aranyesőt) díszítenek fel kifújt és kidekorált tojásokkal.

Természetesen a tojás az ünnepi terített asztalon is helyet kap. Általában főtt, töltött formában, de sokszor készül belőle például saláta vagy krém is.

Kalács

Szintén elmaradhatatlan fogás a húsvéti foszlós kalács. A hagyományos kalácshoz képest a húsvéti változat általában jóval kevésbé édes, sokkal inkább semleges ízű, így jól illik a tojáshoz és a sonkához is. Természetesen ennek is több változata létezik, van, aki élesztővel, van, aki kovásszal készíti. Annyi biztos, hogy ha igazán friss és finom fonott kalácsra vágyunk húsvét reggelén, akkor érdemes már előző nap rászánni az időt a megsütésére.

Sonka

A szaftos, omlós sonka mindenki kedvence. A húsvétot megelőző időszakban már nagyon sok helyen kapni sonkát, ám aki szeretné, akár otthon is elkészítheti. Annyi bizonyos, hogy ez az étel egyszerűen nem hiányozhat a terített asztalról, ám az, hogy milyen formában jelenik meg, igen eltérő lehet. Van, akik töltve szeretik, mások tésztába sütve tálalják, salátához kínálják, de igen népszerűek a különböző ízesítésű, fűszerezésű változatok is.

Torma

A torma valójában egy gyógy- és fűszernövény, amely kifejezetten jellegzetes ízéről könnyen felismerhető. Általában krém vagy szósz készül belőle, amely tökéletes kiegészítője lehet a húsvéti asztalon lévő többi finomságnak. A torma aromája eredetileg erős, csípős, ám a boltokban többféle, akár enyhébb változat is kapható. Nemcsak a sonkához illik, ízesíthetünk vele halat, különböző sült és főtt húsokat vagy akár salátát is.

Újhagyma, medvehagyma

A hagyma egész évben jó választás, hiszen jellegzetes íze képes szinte bármilyen fogást feldobni. A hagymának többféle típusa is létezik, a tavaszi időszakban szezonális az újhagyma és a medvehagyma is, mindkettő tökéletes választás a húsvéti étkezések során. Készülhet belőle krém, de kerülhet sós pitébe, zöldségsalátába, tojáskrémbe, pestóba, vagy akár levesbe is.

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr317809585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása