Te tudod, hogy melyik színű vágódeszkát mire használjuk?

Biztos láttátok már a különböző éttermekben, filmekben, sorozatokban, hogy különböző színű vágódeszkákon dolgoznak a szakácsok. De melyik szín mit jelent?

És már egy pontatlanság az elején, ugyanis a vágódeszka fából készül, a vágólapot pedig nagy keménységű speciális műanyagból. Viszont a könnyebb érthetőség kedvéért következetesen vágódeszkának fogjuk hívni...

pexels-kampus-production-6605158.jpg 

Mit NE használjunk?


Először is nézzünk néhány alapvetést, hogy mit NE használjunk:

  • nokedli szaggatót » ez jól nézi ki képeken, de ezt hagyjuk meg a nokedli szaggatáshoz. Ezt onnan tudjuk felismerni, hogy egy elnyújtott vége van, ahol meg tudjuk fogni (és általában ezen a végén van egy lyuk, amin fel tudjuk akasztani)
  • fa deszkát » ezt hagyjuk meg otthonra ;)

 

Mit használjunk?


Nedves rongyot a deszka alá! Ezzel elérjük, hogy ne csúszkáljon. Ez azért fontos, mert biztonságtechnikai szempontokból fontos, hogy csak 1 dolog mozogjon, ez pedig a kés. 
Ha a vágódeszka is mozog a vágás közben, akkor az magába foglalja a baleset kockázatát.

 

HACCP szerint általánosan elfogadott és használt színkódok vágódeszkákhoz 

 

  • Piros vágódeszka » Nyershús
  • Sárga vágódeszka » Főtt hús
  • Kék vágódeszka » Halfélék
  • Barna vágódeszka » Földes áru
  • Zöld vágódeszka » Zöldségfélék
  • Fehér vágódeszka » Napiáru (értsd: pékáru), tejtermék

 

Egy extra dolog: én a csirkének külön vágódeszkát tartok fenn. Valahogy egy fura kapcsolat alakult ki köztem és a nyers csirke között. Inkább biztosra megyek és a nyers csikéről származó mikróbákat igyekszem minél jobban elkülöníteni (ennek részeként pl. leforrázom a használt vágólapot).

 

Szóval mostmár tudjuk, hogy melyik vágódeszkát mire használjuk, mostmár nincs más hátra, mint használni :)
Irány a konyha és főzzetek valami fiomat! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr6117791994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása