Hamvazószerda

hamvazoszerda.jpg

2022-ben március 2-ra esik hamvazószerda, amely a húshagyókedd és a torkos csütörtök közé eső nap a farsangi időszak zárása környékén. A kereszténység történelmébe Jézus nagyböjtjének első napjaként vonult be, amely egy negyvennapos böjtöt jelent a mai napig a hívők számára. 

A hamvazószerda


hamvazószerda idén március 2-ra esik. Ez a nap szigorú böjt a hívők számára, ami azt jelenti, hogy egy nap csak 3x lehet enni (azt is hús nélkül) és 1x lehet jól lakni.  

Egyéb más neveken is illetik ezt a mozgóünnepet, habár kétségtelenül a hamvazószerda vált a köztudatban a legismertebbé. Ilyen például a hamvas szerda, a böjtfogószerda vagy akár a szárazszerda. Az alap elnevezés a templomi szokásból ered, miszerint a pap hamuval jelöli meg a templomba érkező hívek homlokát. Ez a bűnbánat jelképe is, hiszen az elégett fából hamu lesz, amely jelképezheti az elmúlást is. 

Húshagyó receptek a nagyböjt idejére


A böjt nem csak egy tisztítókúra lehet az emberi szervezet számára, főleg abban az esetben, ha túlzott mennyiségű húsfogyasztás áll fenn valakinél, de egy újtípusú étrend kipróbálása is színesítheti a mindennapokat.

Azok számára, akik húskedvelők, de szigorúan betartják valamilyen okból kifolyólag a böjt szabályait, fontos lehet, hogy attól még változatos ételek receptjei valósuljanak meg nap mint nap az asztalon.

Természetesen a farsangi időszakból megmaradt hagyományos, szezonális étel, mint kelt tésztából sült fánk, vagy az egyszerűen elkészíthető palacsinta továbbra is színesítheti a mindennapokat. Igazi házilekvárral nem sokan tudnak neki ellenállni. 

Azok, akik ennél kicsit egészségesebb irányba mennének el, zöldség és gyümölcs minden mennyiségben és formában fogyasztható. Nyersen tele vitaminnal tízóraira és uzsonnára tökéletes kitöltő étkezést jelent két főétkezés között.

Az egyébként köretként alkalmazott bulgur, barna rizs, kuszkusz, quinoa vagy akár a köles megállja zöldségekkel önállóan is a helyét „saláta” formában is. Ez egyébként a vegetáriánusok által közkedvelt választás ebédre vagy vacsorára egyaránt. Ehhez nem kell mást tenni csak beszerezni az alapanyagokat, majd elsőként puhára főzni valamelyiket a fent felsorolt köret lehetőségek közül. Az általunk kedvelt zöldségeket felkockázni viszonylag kisebb méretűre mellé, majd ha kihűlt valamennyire a megfőtt köretünk, hozzákeverjük a felvágott zöldségeket. Azonnal fogyasztható. 

Javasolt zöldségek:

  • paradicsom
  • kígyóuborka
  • avokádó
  • kaliforniai paprika
  • új-/póré-/vörös-/lilahagyma
  • lilakáposzta
  • morzsolt kukorica

Ezenkívül lehetséges hozzáadni joghurtot vagy tejfölt, ezzel adhatunk neki egy szószos állagot, ha valakinek ez így túl száraz lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr8617769504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása