Húshagyókedd

2022-ben március 1-jére esik a farsangi időszak zárónapjai közé tartozó alkalom, a húshagyókedd, amely minden évben a magyar hagyományok egyikét képezi.
Habár Magyarországon is népszerű a böjtöt betartó emberek körében a húshagyó kedd, a világ más területein is tartják. Ilyen például Franciaországban a „Mardi gras”, amely magyarul „kövér kedd”-et jelent, vagy Angliában a „Shrove Tuesday”, azaz „gyóntató kedd”. Az angol szokások szerint palacsintát kell készíteni ezen a napon, amely a magyar tradíciók szerint inkább a fánk, ám ezért Angliában még „Pancake Day” néven is fut. Ilyenkor gyakran farsangi programok, karneválok és fesztiválok színezik az ünnepségeket akár jelmezekbe bújva. Hogy mit is takar pontosan a húshagyókedd fogalma, a következőkben utánajárunk

 pexels-kasumi-loffler-3535383.jpg

Húshagyókedd


Keresztény hagyományok közé tartozik a húshagyókedd, nyomában a hamvazószerdával és a torkos csütörtökkel, amelyek mind a mozgóünnepek táborát erősítik. A nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény naptárban. A böjtölést betartók számára már ismerős, ha a húshagyókeddet úgy emlegetjük, mint utolsó napot a böjt kezdete előtt, mikor lehetséges a hús fogyasztása. Ezután egy negyven napig tartó húst kerülő böjtölés következik, amelynek majd a húsvét vet véget. Így kapcsolódnak össze a mozgóünnepek, amelyek minden évben más dátumokon szerepelnek. 

 

Húshagyókedd hagyományai


Mivel a böjt beköszöntét jelzi a húshagyókedd, ezért még aznap ki lehet használni a húskedvelőinek a fogyasztását. Ezután a negyven napos böjt következik, mikor az emberek odafigyelnek a bolygónk szempontjából is hasznos húskerülésre. Kipróbálhatnak igazi vegetáriánus recepteket, amelyekkel színezhetik az étrendet az év ezen szakaszán. Ha pedig farsangi időszak, ne feledkezzünk meg a fánkról sem, hiszen a fánk és az ahhoz hasonló kelttészták nem tartalmaznak nyomokban sem húst, és tökéletesen beleillenek a böjtbe.

Mivel húshagyókedd a tél végét és a tavasz elejét éri pont, ezért a húshagyókeddhez tartozik a tél búcsúztatása is. Ilyenkor szalmabábu vagy koporsó égetésével várják a tavaszt, és engedik el a telet jelképesen. Emellett tavaszváró népdalokat énekeltek, de elterjedtek a különböző vidéki szokások is, mint a sardózás és a busójárás. Ezek általában olyan programok még a mai napig, amelyek mint a tél búcsúztatásáról szólnak valamilyen érdekes szokással egybekötve. Egy busójárás alkalmával például busómaszkok mögé bújt emberek nagy máglyát raknak egy koporsóval, amelyet meggyújtanak, és körbejárnak szintén a télnek mondva búcsút.

 

Húshagyókedd körüli jóslások


Nem egy magyar tradíció időpontját kötik egybe különböző jóslatokkal. Így van ez a húshagyókeddel is, hiszen ilyenkor az eget vizsgálják néhányan a mai napig, hogy megjósolják hány tojást tojnak majd a szezonban a tyúkok. A megfigyelések alapján, ha csillagos az ég éjszaka, sok tojást tojnak egész évben. Amennyiben napsütéses az idő, és napsugarak érik a Földet húshagyó kedden, bő esztendő elé néz a nép.

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr417768376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása